ILMASTOVIISAAT RATKAISUT

Pohjoismaiden ensimmäinen WELL-rakennus nousee Ruotsiin

Rakennusten suunnittelussa yhä tärkeämpi painopiste on sen käyttäjien hyvinvointi. Skanskan uusi toimistorakennus Malmössä rakennetaan WELL-sertifikaatin mukaisesti.

Toimistotaloon sisään astuminen on harvoin elämys, mutta nyt on. Eteen avautuu valossa kylpevä atrium, jossa paraatipaikalla on näyttävä portaikko. Hämmästyttävän vehreässä tilassa on viherkasvien peittämiä kumpareita ja kyllä, oikeita puita!

 

Tältä tulee näyttämään Pohjoismaiden ensimmäinen toimistorakennus, Skanskan Epic-toimistotalo, jolle on myönnetty WELL-esisertifikaatti. Rakenteilla oleva talo valmistuu vuoden 2019 lopussa. Kaikki Epicin toimistotilat on vuokrattu jo hyvissä ajoin etukäteen, mikä kertoo rakennuksen vetovoimasta.

 

”Ihmiset hakeutuvat mielellään tiloihin, jossa on helppo viihtyä. Tutkimusten mukaan fyysisellä ympäristöllä onkin suurempi merkitys terveyteemme kuin omalla perimällämme”, sanoo WELL-asiantuntija Sofia Ekerlund, joka toimii vuokrauspäällikkönä Skanskalla Öresundissa.

 

Erilaisia hyvinvoinnin elementtejä


WELL-standardi perustuu eri alojen tieteellisiin tutkimuksiin. Näiden pohjalta on mietitty, miten suunnittelulla voidaan tukea rakennusten käyttäjien hyvinvointia. Esimerkiksi luonnon läheisyys tekee ihmiselle tutkitusti hyvää ja WELL-taloissa luonto tuodaan rakennuksiin sisään eri tavoin.

 

”Vihreän aulan lisäksi kasvillisuutta tuodaan eri tiloihin esimerkiksi viherseinillä”, Ekerlund kertoo.

 

Myös liikkuminen on yksi WELL-teemoista. Talon asukkaita kannustetaan fyysisiin aktiviteetteihin monipuolisesti.

 

”Työmatkapyöräilijöitä hemmotellaan katutasossa olevalla pyörähotellilla, jonka suihkutiloissa talo tarjoaa puhtaat pyyhkeet. Suosittelemme myös pitämään kävelypalavereita ja tietysti aulan katseenvangitsija, upea portaikko, innostaa kävelemään portaita hissin sijaan”, Ekerlund havainnollistaa innostuneena.

 

Liiketaloudellinen perusta


Työntekijöiden terveydestä ja hyvinvoinnista huolehtiminen on välittämistä, mutta WELL-ajattelulla on myös vahva liiketaloudellinen perusta.

 

”Tavallisessa yrityksessä noin 90 prosenttia kustannuksista liittyy henkilökuntaan ja pienetkin muutokset työntekijöiden terveydessä vaikuttavat oleellisesti toimintaan. Idea on, että WELL-taloissa sairauspoissaolot vähenevät, kun ihmiset voivat hyvin”, selventää Malin Folkesson, Skanska Sverigen kestävän liiketoiminnan projektipäällikkö.

 

WELL onnistuu myös olemassa oleviin tiloihin


WELL-sertifikaatin voi hankkia uudiskohteiden lisäksi myös olemassa oleviin rakennuksiin. Skanska on hankkimassa parhaillaan sertifikaattia omaan Klipporna-nimiseen toimistotaloonsa Malmössä.

 

Haasteena näissä kohteissa on, että esimerkiksi rakenneratkaisut, ovat lukkoon lyötyjä. Tällöin pitää soveltaa. Koska Klippornassa esimerkiksi portaiden paikkaa ei voinut enää valita, päätettiin porraskäytävän viihtyvyyteen panostaa, jotta se olisi houkuttelevampi vaihtoehto hisseille.

 

”Porraskäytävään tuodaan vaihtuva taidenäyttely”, kertoo Ekerlund. ”Ajattelimme, että se on mukavampi tapa kannustaa liikkumiseen kuin esimerkiksi hissien vauhdin säätäminen hitaammaksi.”

 

Monet asiat ovat kohtuullisen helpostikin toteutettavissa, vaikka kyseessä ei ole uudiskohde. Klippornaan on toteutettu muun muassa terveyskirjasto, kuntosali sekä tilaa, jossa voi levätä ja rentoutua. Yhdessä neuvotteluhuoneessa on kävelymatto, jolla voi treenata samaan aikaan kuin pitää puhelinpalaveria.

 

Ympäristön ja ihmisen hyvinvointi nivoutuvat


Skanska on vastuullisena yhteiskunnan rakentajana rakentanut jo pitkään ympäristön kannalta kestäviä LEED-sertifioituja rakennuksia. WELL- ja LEED-sertifioinneilla on paljon yhteistä.

 

”LEED käsittää paljon hyvinvointiinkin liittyviä teknisiä ratkaisuja, kuten terveellinen sisäilma, miellyttävä valaistus ja niin edelleen. WELL toimii erinomaisena, ihmisen hyvinvoinnin laajemmin huomioon ottavana viitekehyksenä”, summaa Folkesson.


Mikä WELL on?


WELL-standardi perustuu tutkimuksiin, joissa on selvitetty, miten ympäristö vaikuttaa ihmiseen. Näiden pohjalta on rakennettu kriteerit WELL-sertifioinnille. WELL-sertifikaatin voi saada rakennus, jossa on eri tavoin ja eri osa-alueilla otettu huomioon rakennuksen käyttäjien fyysinen ja henkinen hyvinvointi.

 

Perustason sertifikaatin saa, kun täyttää tietyt perusvaatimukset. Hopea-, kulta- ja platinatasoille vaaditaan lisäpisteitä. WELL-sertifikaatin kattamat kymmenen eri aihepiiriä ovat seuraavat:

 

 • Ilma
  Laadukas sisäilma
 • Vesi
  Puhdas juomavesi ja säästeliäs veden käyttö
 • Ravinto
  Terveellinen ruoka
 • Valo
  Laadukas ja toiminnallinen valaistus ja luonnonvalon hyödyntäminen
 • Liikkuminen
  Fyysisten aktiviteettien edistäminen
 • Lämpöviihtyvyys
  Sopivan miellyttävä ja tasainen lämpötila
 • Ääni
  Miellyttävä akustiikka
 • Materiaalit
  Turvalliset ja sisäilman kannalta terveelliset materiaalit
 • Mieli
  Hyvinvointia tukevia tilaratkaisuja
 • Yhteisöllisyys
  Yhteistyöhön kannustavia tilaratkaisuja