KAUPUNKIKEHITYS

Esittelyssä: Malmön vihreä keidas Hyllie Terrass

Hyllie Terrass edustaa tulevaisuuden ilmastoviisasta rakentamista, jossa ilmastotaakan vähentämiseksi on käännetty jokainen kivi sijainnista aina materiaaleihin asti. Vuonna 2023 valmistuva toimistotalo tarjoaa käyttäjilleen työhyvinvoinnin keitaan, jossa vihreys näkyy ja tuntuu joka tasolla.

Hyllie Terrass on Skanskan ensimmäinen hiilineutraali toimistorakennus. 12 kerroksisen talon on suunnitellut arkkitehtitoimisto Cobe, ja se tulee tarjoamaan lähes 14 000 kerrosneliömetriä ympäristövastuullista ja käyttäjäystävällistä modernia toimistotilaa.

 

Kaikki lähtee sijainnista


Ei ole sattumaa, että täysin hiilineutraali Hyllie Terrass sijaitsee juuri Hyllien kaupunginosassa. Hyllie on nimittäin määritelty Malmön visiossa Juutinrauman ilmatoviisaimmaksi alueeksi, josta halutaan kehittää maailmanlaajuisesti tunnettu kestävän kaupunkikehityksen esikuva.

Sijainti Hylliessä välittää siis vahvan viestin, mutta sisältää myös konkreettista tukea infrastruktuurin osalta. Hyllien alueen energiaratkaisujen tulee perustua pitkälti omavaraisuuteen ja pyrkiä siihen, että tuotanto ylittää kulutuksen.

 

Ilmastoviisaampaa betonia


Miksi Hyllie Terrass rakennetaan betonista puun sijaan? Betonin valinta ei ollut itsestäänselvyys. Hyllie Terrassin suunnitteluvaiheessa eri runkomateriaalien hiilijalanjälkiä laskettiin tarkoin. Laskelmat osoittivat, että vaikka puulla oli betonia pienempi hiilijalanjälki, ero ei ollut merkitsevän suuri. Puurakentaminen olisi vaatinut myös muita ratkaisuja rungon lujuuden varmistamiseksi, mikä olisi taas voinut aiheuttaa uusia ilmastovaikutuksia. Ratkaisu haasteeseen oli keskittyä siihen, kuinka vähentää betonin ilmastovaikutuksia.

 

Hyllie Terrassissa käytetyssä betonissa on vähemmän sementtiä, joka muodostaa suurimman osan betonin tuotannon hiilijalanjäljestä. Sementtiä on korvattu masuunikuonalla, joka mahdollistaa samat ominaisuudet vähemmillä päästöillä.

 

Vihreyttä joka tasolla


Julkisivun takaa löytyy yksi Hyllie Terrassin vaikuttavimmista puolista. Porrastetut terassit täynnä vihreää kaupunkiluontoa ovat kuin näkymä jostain tulevaisuudesta.

 

Yleensä rakennukset vievät tilaa kaupunkiluonnolta, mutta Hylliessä terassit muodostavat merkittävän viheralueen. Etelään suuntautuvat terassit soljuvat kuin saumattomaksi osaksi talon viereistä puistoa. Ne lisäävät luonnon monimuotoisuutta ja tarjoavat ravintoa pölyttäjille. Terassien kautta kerätään myös sadevettä, joka tuo säästöjä puhtaan veden käytössä ja kustannuksissa.

 

Sertifiointi varmistaa hiilineutraaliuden ja hyvinvoinnin


Hyllie Terrassille haetaan Ruotsin Green Building Councilin myöntämää NollC02-sertifiointia. Se on lisäsertifiointi rakennusten perinteisille ympäristösertifioinneille ja sen saamiseksi rakennuksen pitää olla elinkaarenaikaisilta ilmastovaikutuksiltaan nettonolla. Se edellyttää kokonaisvaltaista lähestymistapaa, jossa jokainen rakennuksen osa-alue ja toimija tekevät yhteistyötä aina rakentamisesta ”viimeiseen käyttöpäivään” asti. Elinkaarenaikainen nettonolla on Hyllie Terrassin kohdalla laskettu 50 vuoden eliniän mukaan, vaikka tietenkin talo on käytössä vielä pitkään sen jälkeenkin.

 

Vastuullisuus toki ulottuu ympäristöstä myös taloa käyttäviin ihmisiin. Hyvinvointi on tärkeä kriteeri jo LEED-sertifioinnissa, mutta lisäksi haettava WELL-sertifikaatti varmistaa, että Hyllie Terrassissa käyttäjälähtöisyys on kaiken keskiössä

Hiilineutraaliu-stavoitteemme

Haluamme edistää vähähiilistä ja hiilineutraalia rakentamista. Olemme sitoutuneet Skanskan maailmanlaajuiseen tavoitteeseen olla hiilineutraali vuoteen 2045 mennessä kaikilla liiketoiminta-alueillamme.